Благовісник

 

Благовісник у Фейсбуці
Благовісник
у «Facebook»

 

Останній номер
4,2023
«Чи є справедливість на світі»

 

 

 

 

4,2020

Дивитися PDF

Скачати PDF (rar)

Тема номера: «Будьте здорові!»

Бог не робить табуреток, Валентин ЯРОШЕНКО
В одній церкві вітер зірвав дах — і його потрібно було відремонтувати. Один духовний брат каже: «Будемо молитися, щоби Бог відновив». Невдовзі цей духовний брат приходить на служіння й бачить, що дах відремонтований. От він вийшов свідчити, як Бог дивно працює. А другий брат із залу каже: «То не Бог. То я відремонтував». Так само і в нашому богослов’ї трапляються хибні думки, коли ми зміщуємо акценти й плутаємо, що має робити Бог і що ми самі. Я хотів би окреслити найбільш поширені з цих помилок і способи їх виправити.

Не губіть гаманців! Юрій ВАВРИНЮК
Колись давно десь натрапив на таку фразу: «Кому прийшло в голову назвати журнал, який описує хвороби та способи їх лікування, «Здоров’ям»?» Звісно, тут явне перебільшення, бо журнал не лише описував хвороби, він також пропагував здоровий спосіб життя, але частинка правди в цих словах є. Про здоров’я ми згадуємо здебільшого, коли вже хворі… Цей жарт прийшов мені на пам'ять, коли я готував матеріал на тему «Християнин і здоров’я». Так чомусь сталося, що в наших церквах про фізичне здоров’я говорять мало.

Тим, хто полюбив лікаря, Йосип БЕЙНЯ
Не знаю, чому апостол Павло назвав Луку улюбленим лікарем. Можливо, за його лікарську майстерність? Адже Павло мав фізичні недуги і, напевно, часто потребував медичної допомоги. Або ж Лука просто був хорошим християнином і на додачу лікарем? Думаю, і перше, і друге. Ставши християнином, він пішов із апостолом Павлом із Троади в Македонію, згодом із Филип у Троаду. Коли Павло двічі був в ув’язненні, той єдиний не лишив його.

Лікарю, оздоров самого себе! Микола САВЧУК
«Лікарю, оздоров самого себе!» — таку приказку використали жителі Назарета, звернувшись до Ісуса, Який повернувся в рідне містечко після того, як звершив багато чудес. Вони знали Його раніше й не могли повірити в Його надприродну силу. Але коли я прочитав ці слова, то вони відкрилися мені відірваними від описаного вище контексту.

Віра і медицина: дискусійні питання
Відповідає Євгенія Дмітрова — лікар-педіатр, дитячий гастроентеролог, м. Суми.

Зустріч із цікавою людиною. Іван Федорчук
Брата Івана Федоровича Федорчука знають багато людей, і, мабуть, у всьому світі, скрізь, де є емігранти з України. Уперше я дізнався про нього як про Івана Довгого, якому Бог дав особливий духовний дар, що відрізняється від традиційних п’ятидесятницьких молитов-пророцтв: він під час молитви диктує рецепти для лікування хвороб.

Неможливе людям — можливе Богові
Вони називали його «хлопчиком, народженим без мозку». Але тепер, через вісім років, розмір мозку Ноя Уолла становить 80% від норми. Дитина ігнорує негативні прогнози щодо свого відновлення. Шеллі та Роб Уолли замість того, щоб із нетерпінням чекати народження сина, мусили вибирати труну для нього. Лікарі сказали, що в дитини немає шансів пережити народження. Запевнили подружжя, що навіть якщо виживе, то психічні та фізичні вади будуть надто серйозними.

Історія однієї душі, Юлія САНЬКО
Юрій та Юлія Саньки одружилися в листопаді 2008 року. Згодом у них народилося троє синів — Даниїл, Тимофій та Самуїл. У січні 2018 року раптово погіршилося здоров’я в середнього сина Тимофія, якому на той час було майже 6 років. Через кілька днів лікарі встановили невтішний діагноз: гострий лімфобластний лейкоз. Розповідає Юлія Санько.

Медичні клініки. Внесок євангельських християн у медицину та охорону здоров'я
Християни сповідують, що тіло людини — храм Святого Духа, тому до нього треба ставитися дбайливо. Вони вірять, що зцілення від недуг може прийти завдяки молитвам, але також вважають, що Бог дав людям розум дбати про своє здоров’я і не шкодити йому. Культура здорового способу життя християн не тільки довела перевагу біблійних цінностей для життя та довголіття, але й набула широкого визнання й популярності в суспільстві. Мобільні та стаціонарні християнські медичні клініки зробили послуги лікарів доступними не лише для малозабезпечених людей, віддалених поселень, але й в умовах окупації.

Інтерв'ю. «Лікар від Бога»: зцілюючи тіло та душу
Не так просто буває сьогодні знайти хорошого спеціаліста. Чуйного і фахового, про якого кажуть «лікар від Бога». На лікарі-християнині ж — додаткова відповідальність: виявити Христове світло в професії. Як вони обрали таку важку і невдячну професію, з якими труднощами стикаються? Ми взяли інтерв’ю на тему номера у трьох лікарів, євангельських християн, аби обговорити питання здоров’я, які лежать на межі духовного і матеріального виміру.

Медичні місії — «ангели милосердя»
З часів Христа вплив медичних працівників на благовістя був величезним. Євангельське служіння як Самого Христа, так і Його учнів підсилювалося служінням зцілення. У наступні століття християни також славилися своєю щирою турботою про хворих і нужденних. Під час декількох епідемій чуми в Олександрії люди втікали з міста, а християни залишалися, доглядали за хворими й ховали померлих, зміцнивши таким чином загальну думку про християнство як про релігію любові й самовідданості. З самого початку сучасного місіонерського руху медичне служіння стало значним аспектом всесвітнього благовістя, але тільки в кінці XIX – на початку XX ст. воно стало окремою місіонерською спеціалізацією.

Дитяча молитва. Сергій Вінковський
Ми вчимо дітей віршів, пісень, вони виходять на сцену, служать... Потім вони стають трохи проповідничками. У нас вдома теж були такі — Катя, Владик. Вони відрізнялися своїми справді глибокими проповідями. Владик взагалі не раз давав мені уроки віри.

Медичні місіонери ХХІ століття
Місію у бідні країни, зони стихійних лих та війни здебільшого можна описати фразою «не словом, а ділом». Перш ніж проповідувати голодному, його потрібно нагодувати, бідного одягнути, хворого вилікувати… Хто такий лікар-місіонер? Які країни сьогодні найбільше потребують благодійної медичної допомоги? Як благовістити через справи милосердя? Про це та інше розповідають лікарі, які побували в місцях, де люди помирають навіть від апендициту, оскільки медична допомога для них недоступна.

Практикуйте! Михайло РОМАН
«А руками апостолів стались знамена та чуда великі в народі... Я вірю, що ці слова — не просто викликом звучать для нас. Але ми готові реагувати на цей виклик — практикуючи молитви, кладучи руки на хворих і мажучи оливою! Тільки коли ми практикуємо істину, істина виявляє себе в силі. Коли ми практикуємо Божі обітниці, які Він заклав у Євангелії, ці обітниці починають діяти в нашому житті.

У владі язика. Сергій ГОЛОВІН
Мудрий Соломон сказав: «Смерть та життя у владі язика, хто ж кохає його, його плід поїдає» (Пр.18:22). Його батько Давид знав про це не з чиїхось слів. Напевно, й Соломону розповідали цю гучну історію. А було це так: «І пішли троє найстарших Єссеєвих синів, пішли за Саулом на війну… А Давид ходив до Саула, та вертався пасти отару свого батька в Віфлеємі...

Незвичні зустрічі з Богом. Камбоджійські замальовки. Володимир РОМАНЮК
Острів Кох Ронг, Камбоджа. Це був особливо незабутній ранок. Я стояв на березі — і сльози текли по моїх щоках. Усе моє єство було переповнене захватом від прекрасної картини сходу сонця. Емоції були такими сильними, що хотілося кричати, стрибати, здавалося, що можна «лопнути» від переповнення. У розумі виникло питання: «Чому такого не було раніше, не було вчора?» Це не повторилося й наступного дня. І тут великий Учитель, Святий Дух став пояснювати те, що відбувається.

Прощений. Юлія САВОНІК
— Ну довго ще чекати? Вже третя година ночі, а ти ніяк не можеш розібрати той димохід, — сердито говорив Сашко, сидячи на даху триповерхового будинку.
— Ти думаєш, це так легко? Тут кожна цеглина мов приросла одна до одної. Не можу я швидше! А ти не плач, пильнуй краще, щоб ніхто не йшов!

Як не образитись на Бога? Лариса МУРАХ
Коли я захворіла й мене готували до операції, ми з постом і молитвою зверталися до Господа, просячи зцілення. Декілька людей отримали зцілення, але не я. Мені потрібно було йти на операцію та видаляти пухлину з мозку. Операція складна й небезпечна, але Господь вів мене таким шляхом. Я теж мала підстави ображатися на Господа, але ніколи й думок таких не допускала. Я знала, що Господь буде поруч зі мною всюди. І молилася: «Господи, чого Ти хочеш мене навчити?»

Новий переклад Нового Завіту
У цьому році сталася визначна подія: вийшов друком новий переклад Нового Завіту сучасною українською мовою, здійснений Юрієм Попченком і його командою. Історія виникнення цього перекладу сягає 1997 року, коли Юрію випала нагода очолити п’ятимісячний євангелізаційний проект. Саме під час цього проекту він відчув гостру потребу в сучасному перекладі Біблії українською мовою. Юрій хотів мати сучасний, зрозумілий, легкий для читання, а головне — точний переклад, але жоден із існуючих українських перекладів не відповідав цим критеріям.

Некролог. Відійшов у вічність Володимир Бровка

Новини УЦХВЄ

 

 

 

Людяність — це дуже важлива риса, особливо для християнина,
тому що Бог створив нас передусім не віруючими,
а людьми.

Віталій ЯЦЮК

Українська християнська поезія Місія "Голос надії"