Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

Благовісник у Фейсбуці



Актуальне запитання

Що таке покаяння, або зустріч з Богом

«Покайтеся і віруйте в Євангеліє» (Мк. 1:15) Після спокуси Ісуса сатаною в пустелі, настав час Його публічного служіння як Сина Божого. Перші слова, з якими Він звернувся, були: «Покайтеся і віруйте в Євангеліє». Ми оточені великою кількістю людей (а може й самі такі), які говорять про свою віру або конфесійної приналежності, але з Богом не мають нічого спільного. Формуючи свою віру з забобонів та обрядів, такі люди залишаються духовно мертвими для Бога. Їх проблема в тому, що, будуючи «будинок віри», вони не подбали про фундамент.

Зауважте, перше, до чого закликає Бог людину — до покаяння, а потім — до віри в Євангеліє, а не навпаки. Покаяння є першим кроком в житті людини для придбання спасаючої віри. Ось кілька біблійних доказів цього:

Першою звісткою Іоанна Хрестителя було покаяння Мф.3 :1-8.

Першою звісткою Ісус Христа було покаяння Мф.4: 17.

Апостоли були послані на служіння світу з єдиним закликом: Покайтеся Мк.6 :7-13.

Першою звісткою для людей в день зішестя Духа Святого, було: «Покайтеся» Деян. 2:38.

Отже, якщо у людини буде щире покаяння, то в нього буде фундамент для духовного будівництва своїх взаємин із Богом. Якщо це підстава буде закладено неправильно, то будова (віра) буде неміцною. Тому «Бог нині усім людям наказує, щоб скрізь каялися» Дії 17:30.

Чим не є покаяння

1. Це не лише визнання гріха. Визнання передує покаянню, але не всі, хто визнає гріх, приходять до покаяння. Прикладом може слугувати відомий Юда Іскаріот. Він зрадив Христа за тридцять срібників. Після цього, відчуваючи докори сумління, він повертає гроші, зізнаючись у вчинив: «я продав кров невинну» Мф.27 :3-5, але не покаявся, а пішов і повісився. Існує багато інших прикладів, коли люди признаються у скоєному злі, але продовжують робити його.

2. Це не світський смуток. Щоб розібратися, що таке світський смуток, прочитаємо 2 Кор. 7:10. Є смуток для Бога, який веде до спасіння, але є смуток, який призводить до смерті. Частіше людина відчуває потребу в Бозі, коли до нього прийшла проблема чи біда, з якою він не може впоратися самостійно. Коли людина шукає Бога тільки тому, що засмучений своєю проблемою (борги, хвороби), а не своїм духовним станом, то така печаль — світська. Такі люди, по суті, шукають Божого, а не Бога, а тому залишаються духовно мертвими, і байдужими до вічного.

3. Це не тільки виправлення. Так, є люди, які в силу своїх переконань або порад лікарів відмовляються від будь-то гріховних звичок (куріння, алкоголь). Однак це не означає, що вони внутрішньо стали іншими. Навіть якщо такі люди за моральними показниками відрізняються від інших в кращу сторону, все одно вони залишаються «хорошими» грішниками.

4. Це не розумово-інтелектуальне вірування в існування Бога. Розумова віра — це сприйняття або навіть згода розуму з низкою біблійних тверджень, але, без потреби в житті. Яків (2:19) називає таку віру мертвою. Серед так званих християн є чимало тих, хто вірять в Бога по-своєму. З чим-то вони погодилися, а з чим-то ні.

Що ж таке покаяння?

Покаяння — це зміна способу думок або складу розуму. Воно включає в себе не один, а всі вищевказані пункти: визнання гріха, жаль про гріх; залишення гріха, сердечне звернення до Бога.

Перш ніж ми розглянемо, як людина рухається до покаяння, треба відзначити наступне: ніяка людина не може і не покається сам по собі, покаяння викликається Святим Духом.

В уривку Лк. 15:11-24 можна побачити процес покаяння. Вірші 11-16 показують зіпсованість людської розуму і його бунт. Цей син — прообраз кожної людини, що вирішила жити без Бога. Творець цінує власну волю людини і не силує її жити так, як Йому хочеться. Але, як правило, вибір жити без Бога для людини коштує дуже дорого. Коли у блудного сина розбилися власні плани на життя, і здоров'я не стало, тоді йому знадобився Бог. Гріховний світ запропонував задовольнити цю потребу наркотиками, алкоголем, випадковими сексуальними зв'язками. Але така «їжа» ще більше отруює життя.

Вірш 17. «Прийшов до тями». Цей син як би прокинувся і прозрів. «Скільки найманців у батька мого надмір хлібом, а я отут з голоду». Його розум почав все переоцінювати. Виявляється, те, що він називав життям — це смерть, а хліб батька смачніше «свинячих стручків».

Але як реагують оточуючі на подібне прозріння? Як правило, з жалем і співчуттям. Якщо ти підеш до Бога, тоді тобі не можна пити, не можна «радіти життю», не можна .., не можна ... Але, прийшов в себе, людина вже по іншому дивиться на це: виявляється мені можна не пити, можна не грішити, можна .., можна ...

Вірші 18-19. «Встану і піду до батька». Син вирішив підвести риску під своїм минулим: більше я так жити не хочу. Своє майбутнє він не пов'язує з новою спробою самостійно ощасливити себе. Його рішення — зустрітися з батьком. Зверніть увагу, якими словами він характеризує себе і свої вчинки: «я згрішив і не гідний називатися сином». Він не вдається до самовиправдання, знаходячи пом’якшуючі його провину обставини. Син погодився з правдою про себе. Але найголовніше в тому, що утікач сумний тим, що «згрішив проти неба» — це смуток для Бога, який веде до спасіння.

Вірш 20. «Встав і пішов». Покаяння — встав спиною до «корита», і пішов від гріха до Отця. Цей крок зробити особливо важко. І хоча в серці прийшло переосмислення цінностей, все ж невпевненість в здатності змінювати свій спосіб життя залишився. Однак, незважаючи на це, син не відклав час свого покаяння на передсмертні дні, а відразу почав свій рух до батька.

Плоди покаяння

З 20-го вірша ми бачимо, як починається інший етап духовного звільнення та перетворення втікача. Цей етап називається плодом покаяння. Коли Іоанн Хреститель звертався до релігійних вождям свого часу, він говорив не тільки про необхідність покаяння, але і про принесення гідного плоду покаяння Мф.3: 8. Плід покаяння — це зміна способу життя після зміни способу думання. Плід є доказом змін у дусі людини. «Хто крав, надалі не кради», тобто не повертайся до гріховного минулого.

Багато каються, але, на жаль, не багато хто приносять плід покаяння. Причини цього можна побачити в історії «блудного сина». Він був настільки голодним, що часом не знаходив у собі сили йти. Напевно, не один раз падав у безсиллі, думаючи, що краще повернутися, тому що зворотна дорога до колишнього життя коротше дороги до батька. Таке ж трапляється і з деякими з нас. Здається, що немає сил чинити опір гріха. Падаємо і від сорому й безсилля думаємо про повернення до колишнього. Але Ісус розбиває такий образ думок, вказуючи на позиції батька. Батько не чекав, поки його син, як раб, приповзе до нього і буде благати про прощення. Батько, «поки син був ще далеко, побачив його». Так само і наш Творець бачить нас, поки ми ще далекі від досконалості, проте, бачачи наші спроби йти або повзти на зустріч з Ним, Він, батько як і в цій притчі «зглянувся і побіг він, ... впав на шию ... і цілував» .

У Лк.11 :24-26 записано попередження для тих, хто не турбується про плоди покаяння. Якщо ми покаянням очистили і прибрали свій сердечний будинок, але цей будинок залишився не зайнятим, то злий дух повертається в місце свого колишнього проживання. Він не стукає і ввічливо не напрошувався. Він вламується і приводить із собою ще сім лютіших за себе. Щоб цього не відбулося, наше серце повинен бути заповнений Христом. Наповнення себе якостями Христа і є жертва плоду покаяння. Чим більше Він у нас, тим більше сил ми маємо для опору гріха.

Чи потрібне покаяння «хорошим» людям?

 

Українська християнська поезія