Благовісник

Новини Церкви ХВЄ України

Київська церква «Скинія» розвиває служіння для дітей, хворих на аутизм

29.04.2014. В Україні гостро не вистачає спеціалізованих центрів для дітей, які страждають аутизмом. У аутистів повільно розвивається мова, вони часто замість слів використовують жести і не відповідають на посмішки. Замість ігор з однолітками такі діти віддають перевагу самотності.

Цей діагноз у наш час зустрічається не рідше ніж вроджена сліпота і глухота (5-20 випадків на 10 тис. дітей).

Стикаючись з таким вердиктом для дитини, життя сім'ї кардинально змінюється. Найчастіше з мінімальної професійної підтримкою сім'я починає вести самовіддану боротьбу за адаптацію дитини в суспільстві. Але суспільство не розуміє поведінку такої дитини, характеризуючи його як незрозумілого, дивного і примхливого. Тому батькам доводиться розривати дружні зв'язки, рідше з'являтися в людних місцях, а в деяких випадках навіть відмовитися від дитини, віддаючи його на виховання в спецінтернат.

Як повідомляє сайт церкви «Скинія», Бог вселив бажання служителів по-особливому поглянути на цю проблему. Починаючи з кінця 2012 року, Господь почав формувати команду, робота якої полягає в:

— молитовному служінні (церква запрошує всіх бажаючих приєднатися до постів і молитов про те, щоб розширювалися межі царства Божого серед сімей з дітьми-аутистами);

— корекційній роботі з дітьми-аутистами — це духовна і психологічна підтримка сімей, самих дітей-аутистів, допомога в організації загального режиму дитини, встановлення позитивного емоційного клімату життя сім'ї, а також навчання близьких методів спеціальних занять з дитиною;

— фінансовому служінні для розвитку центру дітей-аутистів, забезпечення розвиваючими іграми, дидактичним матеріалом, спортінвентарем, тощо.

— духовно-психологічної допомоги сім'ям;

На даний час команда служителів маленького спеціалізованого центру при церкві складається з логопеда, психолога, поведінкового терапевта, музтерапевта. Викладачі вдячні сестрі, яка дистанційно курирує фізіотерапію діток. Вони звертаються до віруючих людей: «Якщо ви арт-терапевт, музичний викладач, вихователь, вчитель молодших класів, образотворчого мистецтва, логопед, дефектолог, фіз. викладач, масажист, психолог, педіатр, психоневролог, ортопед, — запрошуємо вас приєднатися до цього служіння» (тел. 099-104-12-09).

«Можливо, саме ваша участь допоможе виявити Божу славу в життя особливої дитини» — зазначається у зверненні педагогів центру.