Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

В Івано-Франківську відбулася акція «Біблія людям»

10-11.05.2011. В Івано-Франківську в рамках державного святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія відбулася акція «Біблія людям».

Першим етапом заходу став круглий стіл на тему «450-річчя Пересопницького Євангелія: історія і сьогодення», проведений 10 травня. В ньому приймали участь представники обласної влади, релігійних та громадських організацій, а також відомі люди України, життя яких змінила Біблія.

«Місцеві органи влади виконують Указ Президента України, Постанову Верховної Ради України та Розпорядження Кабінету Міністрів України щодо святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія. Саме тому було сплановано ряд заходів на 2011 рік, і одним із наймаштабніших є акція «Біблія людям», — зазначила Тетяна Лапка, начальник відділу у справах релігії та національностей Івано-Франківської ОДА.

А голова молодіжної адміністрації Івано-Франківської області Ганна Крисюк сказала, що зараз молодь нашого краю знаходиться на краю згубної прірви аморальності і ми повинні зробити все, щоб врятувати молоде покоління.

Міс Україна-2007, Ліка Роман, розповіла присутнім про те, що Біблія стала її настільною книгою ще з дитинства. «Основою моїх життєвих принципів є Біблія. Перемога на конкурсі «Міс Україна» дала мені можливість працювати з молоддю, стати для них прикладом щасливої та успішної людини, яка будує своє життя на принципах чистоти та святості», — сказала українська красуня.

«Музика має великий вплив на людину. Коли я почав свідомо читати Біблію, і вона «ожила» в моєму серці — змінилась і моя музика. Я почав писати пісні соціального та християнського характеру. Вірю, що таким чином я роблю свій внесок в популяризацію біблійних істин серед українського народу», — сказав Олег Майовський, відомий український композитор та співак.

Також на круглому столі був присутній екс-футболіст НФК «Ураган», а на данний момент дитячий тренер вищолігової мініфутбольної команди, Іван Скіцко. «Біблія змінила моє життя на краще, і я хочу поділитися цим щастям з іншими людьми. Саме тому, тренуючи молоде покоління футболістів, я стараюсь прививати хлопцям біблійні принципи. Я впевнений — якщо кожен з нас почне робити так само у своїй роботі — в навчальному закладі, в своїй сім’ї — ми обов’язково досягнемо результату і відродимо принципи моральності в нашій країні», — запевнив спортсмен.

«Дуже добре, що всі ми об’єднуємося навколо Євангелії. Адже ця книга є натхнена Богом і вона має в собі велику силу!», — сказав старший пресвітер об’єднання церков ХВЄ Івано-Франківської області, єпископ Юрій Веремій і розповів присутнім історію про те, як ще в армії він свідчив радянському офіцерові, затятому атеїстові, про Бога. На той момент здавалося, що слова молодого солдата не мали ніякої сили, але вони стали зернами, які зросли в серці комуніста і дали плоди — зараз він є священнослужителем.

«Цього року в Україні офіційно зареєстрована «церква» гомосексуалістів, які лобіюють свої права у Верховній Раді. Також готуються закони, що дозволять одностатевим парам всиновлювати дітей — засилля зла наступає на нашу країну. Ми ж не повинні мовчати, а об’єднатися в боротьбі за чистоту моралі нашого суспільства», — закликав Василь Дерун, керівник молоді об’єднання церков ХВЄ Івано-Франківської області.

«Ми повинні усвідомити, що Пересопницьке Євангеліє несе в собі не тільки культурну, але й духовну цінність. Адже ця книга є невичерпним джерелом мудрості та порад для різних сфер нашого життя і сьогодні» — сказав магістр богослів’я, викладач Львівської богословської семінарії Василь Попудник, підсумувавши свою розповідь про історію Пересопницького Євангелія.

Михайло Дейнега, директор Івано-Франківського обласного художнього музею, також підтвердив думку богослова: «Люди в наш час думають, що Пересопницьке Євангеліє — лише музейний експонат, недоступний пересічному громадянину, забуваючи про те, що цінність цієї книги в першу чергу визначається не красою ілюстрацій та старовиною сторінок, а вічним змістом, який можна знайти в Біблії з домашньої книжкової полиці».

Голова ГО «Сім’я майбутнього», Світлана Гнідунець поділилася своїм життєвим досвідом, розповівши про те, що в першу чергу вона старається привити любов до Біблії своїм онукам, адже знає, що тільки ця книга здатна вказати вірний шлях на життєвих роздоріжжях. «Я знаю, що в житті моїх онуків може наступити момент, коли мене або їхніх батьків не буде поряд, щоб дати мудру пораду. Саме в цей момент, Біблія зможе потішити, підбадьорити та допоможе їм зробити правильне рішення», — сказала пані Світлана.

Голова ГО «Закон і порядок» Володимир Турчин зауважив: «Наша організація ініціює зустрічі з молоддю та бесіди з батьками, на яких ми виступаємо проти алкоголю, наркотиків та абортів. Ми провели вже тисячі годин подібних зустрічей, і на них представники організації «Закон і порядок» спираються на біблійні принципи, адже саме ця книга несе в собі основи моральності».

Віктор Кім, голова громадської організації «Я Вибираю Життя», поділився з присутніми своїм життєвим досвідом: «Я — батько п’ятьох дітей. Старша дочка вже почала задумуватися над сенсом і принципами життя. Її питання до мене стали глибшими, і я розумію — справжньою відповіддю на питання про те, як треба жити, є не слова, а мій батьківський приклад любові та добра. Саме цьому нас вчить Біблія».

Підсумовуючи обговорення круглого столу, Богдан Галюк, голова координаційної ради акції «Біблія людям» та головний редактор молодіжної газети «Рибка», сказав: «Досліджуючи релігійну історію Івано-Франківська, я роблю висновок, що в нашому рідному місті не просто уживалися, але й плідно співпрацювали представники різних конфесій. Думаю, нам треба продовжити цю традицію та об’єднатись заради спільної мети!».

Наступні етапи акції «Біблія людям» відбувались 11 травня.

О дев’ятій годину ранку волонтери заходу зібралися на спільну лекцію про «Історію Пересопницького Євангелія». Після того вони отримали чіткий інструктаж по роботі на кожному з етапів акції. Учасників розділили на дев’ять груп, які розійшлися запланованими маршрутами, кінцевим призначенням яких були вищі навчальні заклади, де під час перерв всім охочим студентам розповідали про Пересопницьке Євангеліє і безкоштовно роздавали Біблії та тематичний випуск газети «Рибка». Також в двох вищих учбових закладах були проведені лекції на тему «450-річчя Пересопницького Євангелія: історія і сьогодення». На цих уроках лекторами виступили: Василь Попудник, Юрій Веремій, Віктор Кім та Олег Майовський.

Паралельно з роздачею Біблій та проведенням лекцій, на вулицях міста можна було спостерігати автопробіг, в якому приймало участь більше десяти автомобілів, брендованих символікою акції. Також з вікон першого автомобіля безперервно лунало запрошення на заключні етапи акції — флеш-моб та благодійний концерт.

О шістнадцятій годині міську Ратушу оточило біля сотні волонтерів, одягнених в білі футболки з логотипом акції та Бібліями в руках. Вони зібралися для проведення флеш-мобу, суть якого полягала в одночасному читанні шостого розділу Євангелія від Луки одразу після останнього бою курантів.

Фінальним етапом акції став благодійний концерт на Вічевому Майдані за участю відомих християнських груп та виконавців. Серед яких: молодіжна музична група ЦХВЄ Івано-Франківська, гурт «Вибирай сьогодні» (Івано-Франківськ), гурт «Revival» (Чернівці), музична група з Коломиї та спеціальний гість вечора — Олег Майовський з Києва.

Двоє волонтерів акції в костюмах відомих мультиплікаційних героїв роздавали дітям збірки християнських історій та Біблії у переказі для дітей, які безкоштовно надала місія «Братерство без кордонів». Незабутнє враження на присутніх справило акробатичне шоу «Бій ангелів» у виконанні братів Богдана та Юрія Прохніцьких.

На концерті з промовами виступили: Тетяна Лапка (начальник відділу у справах релігії та національностей Івано-Франківської ОДА), Світлана Гнідунець (Голова ГО «Сім’я майбутнього»), Василь Дерун, Станіслав Бойко (представник місії «Братерство без кордонів») та Юрій Веремій, який звершив молитву благословення за Івано-Франківськ та Україну.

Марічка ГАЛЮК, молодіжна газета РИБКА
Фото Юрія Рокицького, Уляни Пікуляк, Володимира Максимчука

А ось так відреагували на акцію світські мас-медіа (слухати повідомлення місцевого радіо).


Флеш-моб


Олег Майовський


Юрій Веремій


Василь Дерун

Українська християнська поезія