Благовісник

Життя Церкви

Ми свідки Божого Слова, яке збувається

Нововолинська церква ХВЄ вже більше як півстоліття є своєрідним факелом вогню Духа Святого. Народжена одночасно з новим шахтарським містом, у якому, згідно з планами атеїстичної ідеології, не мало бути місця жодним церквам, вона стала відомою далеко за межами Волині. Незважаючи на сильний тиск з боку влади, заборони, переслідування, церква жила, збільшувалася і, на перекір планам безбожників, була яскравим доказом могутньої дії Духа Святого. Хоча зібрання проводилися часто підпільно, на них реально відчувалася сила Божа: у проповідях, молитвах, зціленнях та чудесах. Початок свободи ознаменував новий етап життя громади хоча б уже тому, що більше 90 відсотків її членів емігрували у Сполучені Штати. У церкву прийшли нові люди, які не були знайомі з її попереднім духовним життям. Але церква не тільки не зменшилася, але й виросла, більше того, утворила багато церков у місті та навколишніх селах.
Про дію Духа Святого колись і тепер розповідає старший пастор Церкви Святої Трійці Володимир Іванович ГРИЦАК
.

Ісус Христос вчора, сьогодні і навіки Той Самий. Його Церква з дня П'ятидесятниці сповнена Святого Духа. Бог обдарував її духовними дарами, які проявлялися в минулому і проявляються сьогодні.

Нашій нововолинській громаді 63 роки. На початку ми були в підпіллі. Збиралися по тісних «времянках». Я пам'ятаю той час, 60-70-ті роки, своє дитинство, юність. Хочу сказати, що як колись, так і сьогодні Дух Святий могутньо діє у Своїй церкві, навіть деякою мірою сьогодні більше, аніж колись. Бог продовжує хрестити Духом Святим, оздоровлює хворих, спасає грішників. Чуємо в служіннях голос Святого Духа, який наставляє, утішає, докоряє. Служителі керуються Словом Божим: моляться за хворих з оливопомазанням, кладуть на них руки — і хворі зціляються. І сьогодні на зібраннях відчувається присутність Святого Духа. Буває, починає співати хор, а закінчує спів вся церква на інших мовах.

Починаючи з 60-х років і до сьогодні у нашій церкві щоденно проходять молитовні служіння о 12 годині. Кожен вівторок і п'ятниця — дні посту. Вівторок — за наші сім'ї (за зміцнення сімей і спасіння рідних). П'ятниця — піст за наше освячення. Крім того, додався ще один день — це 17 число кожного місяця: на який би день це число не випадало, у нас два служіння: вранці та ввечері. Це — молитва за Україну. Незважаючи на пору року, на погоду — зібрання проводяться. Це Дух Святий побуджує народ до молитви. І люди не втомлюються молитися!

Бачу переваги нинішнього часу. Раніше Дух Святий діяв дещо по-іншому: здебільшого для зміцнення віруючих, діяв усередині церкви, оберігаючи її, навчаючи та докоряючи. Раніше не було на зібраннях стільки людей зі світу. Сьогодні ж майже на кожному зібранні є нові люди, які слухають Боже Слово, і Дух Святий веде їх до покаяння. Є чудова можливість робити публічні зібрання в місті, в парку, на площах, ставити євангелізаційні намети. На 60-річчя нашої церкви у місті 7 днів стояв такий намет. Вранці було дитяче служіння, де багато міських дітей познайомилися з Біблією та з Ісусом. А щовечора усі євангельські церкви збиралися на спільне богослужіння. Багато людей за той тиждень покаялося, там могутньо діяв Дух Святий.

Коли прийшла свобода у нашу країну, це з 1990 року і до 2000 року, каялося багато людей. Водне хрещення приймали щорічно більше 100 чоловік. А в 1993 році був своєрідний рекорд — 178 душ. Слава Богу! На цей рік теж 55 душ готується прийняти водне хрещення.

Для дітей маємо можливість проводити літні табори, де дітки приймають Ісуса, вчаться молитися, і щороку там, в таборі, Бог хрестить Духом Святим. Діти з невіруючих сімей свідчать своїм батькам — і так відбувається євангелізація. Це і є праця Духа Святого.

За роки незалежності України Бог допоміг відкрити 12 нових церков навколо Нововолинська. При церкві є дім милосердя «Віфезда», де проживає 18 самотніх людей, які позбавлені родинного догляду. Там щодня читається Боже Слово і звершується молитва. На одному молитовному служінні до мене було пророче слово: «Я звернув увагу на тих, хто сидить в інвалідних візках...» Це було поштовхом до того, щоб відкрити у міській лікарні християнський медико-реабілітаційний центр для інвалідів. Так проявляється велика Божа турбота про цих людей. Щоденно в нім перед процедурами звучить Боже Слово і звершується молитва. Ми чуємо і бачимо, як Бог допомагає цим людям. Також Дух Святий діє сьогодні у центрах реабілітації для алко- та наркозалежних. Господь спасає покалічені душі, з'єднує зруйновані сім'ї. Це робить Господь — і ми вдячні Йому, що можемо бути свідками Божого Слова, яке збувається.

"Благовісник", 2013,2