Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Актуальне запитання

Чи існує Бог? Які докази існування Бога?

Чи існує Бог? Цікаво, що так багато уваги приділяється цьому питанню. Останні опитування свідчать, що 90% населення земної кулі сьогодні вірять в існування Бога, або якоїсь іншої вищої сили.

Незважаючи на це, існування Бога не може бути доведене чи спростоване. Біблія говорить, що нам слід вірою приймати факт існування Бога: «Без віри неможливо догодити Богові. Тим, які приходять до Бога, треба вірити, що Він є і що винагороджує тих, які Його шукають» (Євреїв 11:6). Якби Бог хотів, то міг би просто з’явитися і довести всьому світові, що Він насправді є. Та якби Він зробив це, більше не було би потреби у вірі. «Каже йому Ісус: Тому що ти побачив Мене, ти повірив? Блаженні ті, що не бачили й повірили!» (Івана 20:29).

Тим не менше, це не означає, що доказів існування Бога немає. Біблія свідчить: «Небо звіщає про Божую славу, а про чин Його рук розповідає небозвід. Оповіщує день дневі слово, а ніч ночі показує думку, – без мови й без слів, не чутний їхній голос, та по цілій землі пішов відголос їхній, і до краю вселенної їхні слова!» (Псалом 19:2-5). Зорі на небі, безмежний всесвіт, чудеса природи, краса заходу сонця – усі ці явища вказують на Бога-Творця. Якщо цього недостатньо, то відчуття присутності Бога закладене і в наших власних серцях. Текст Еклезіаста 3:11 повідомляє нам: «…усе Він (Бог) прегарним зробив свого часу, і вічність поклав їм (людям) у серце…» Глибоко в душі ми погоджуємося з існуванням чогось, що виходить за межі нашого життя, і когось поза цим світом. Ми можемо заперечувати це знання інтелектуально, але Божа присутність у нас і через нас від цього не зникає. Незважаючи на все це, Біблія застерігає, що дехто буде продовжувати заперечувати існування Бога: «Безумний говорить у серці своїм: Нема Бога!» (Псалом 14:1). Оскільки 98% людей протягом усієї історії, в усіх культурах, цивілізаціях і на всіх континентах вірили в існування певного «бога» – щось (або хтось) мало спричинити цю віру.

Окрім біблійних аргументів Божого існування, є й логічні аргументи. По-перше, це онтологічний аргумент. Найбільш популярна форма онтологічного аргументу використовує розуміння Бога для доведення Його існування. Вона починається з визначення Бога, як «такого, величнішого за якого не можна уявити». Далі доводиться, що існування – величніше, ніж неіснування, а тому найвеличніша істота, яку можна уявити, мусить існувати. Якщо Бог не існує, тоді Він не може бути цією найвеличнішою істотою, а це суперечить вихідному визначенню Бога.

Другий – це телеологічний аргумент. Телеологічний аргумент полягає в тому, що оскільки всесвіт демонструє такий вражаючий задум, мав бути Божественний творець. Наприклад, якби Земля була розташована навіть на сотню кілометрів ближче чи дальше від Сонця, то вона не змогла би забезпечувати умови для життя. Якби співвідношення елементів у нашій атмосфері навіть на декілька процентів відрізнялося, все живе на землі би померло. Шанс випадкового формування одинарної молекули білку рівний 1 до 10243 (тобто 10 з 243 нулями). А кожна клітина складається з мільйонів молекул білка!

Третій логічний аргумент існування Бога називається космологічним. Кожне явище повинне мати причину. Цей всесвіт та все в ньому – це явище. Мусить бути причина, що привела до появлення всього цього. У кінцевому рахунку, має бути щось первинне, щоби спричинити виникнення всього іншого. Цим первинним є Бог. Четвертий аргумент – моральний. Кожна культура в історії людства мала певну форму закону. Кожна людина має відчуття добра і зла. Вбивство, обман, крадіжка, аморальність заперечуються майже всюди. Звідки ще могло піти це відчуття добра і зла, як не від святого Бога?

Незважаючи на все це, Біблія повідомляє нам, що люди відкидатимуть ясне та незаперечне знання Бога, а замість цього будуть вірити брехні. Текст Римлян 1:25 проголошує: «Вони замінили Божу істину на неправду, поклонялися і служити творінню більше, ніж Творцеві, Який є благословенний навіки! Амінь». Біблія також проголошує, що людям, які не приймають існування Бога, немає оправдання: «Тож Його невидиме від сотворення світу через творіння стає зрозумілим, – Його вічна сила і Божественність. Так що нема їм виправдання» (Римлян 1:20).

Люди пояснюють відкидання віри в Бога, тим що це – ненауково, або що цьому немає доказів. Справжня причина криється в тому, що як тільки людина визнає існування Бога, їй також доведеться погодитись, що вона несе відповідальність перед Богом і потребує Його прощення (Римлян 3:23; 6:23). Якщо Бог є, тоді ми відповідальні перед Ним за наші дії. Якщо ж Його немає, то ми можемо робити все, що забажаємо, не турбуючись про Бога, Який судить нас. Очевидно, що саме з цієї причини так багато членів нашого суспільства вірно притримуються еволюції – альтернативи вірі в Бога-Творця. Бог існує, і майже всі знають це. Навіть той факт, що деякі люди так агресивно заперечують існування Бога, підтверджує, що Він є.

І ще один, остаточний, аргумент на користь існування Бога. Звідки я знаю, що Бог існує? Я знаю, що Він є, тому що спілкуюсь із Ним кожного дня. Явно я не чую, що Він відповідає мені, але я відчуваю Його присутність, сприймаю Його керівництво, я впевнений у Його любові і прагну Його милості. У моєму житті траплялися речі, які можуть бути пояснені лише існуванням Бога. Він так дивно врятував мене і змінив моє життя, що я можу лише дякувати Йому за те, що Він є. Хоча, жодний із цих аргументів не може переконати тих, хто відмовляється визнавати очевидне. Насамкінець, Боже існування має прийматися вірою (Євреїв 11:6). Віра в Бога – це не стрибок навмання в темряву, це безпечний крок у добре освітлену кімнату, де вже стоять 90% людей.

http://www.gotquestions.org/Ukrainian/index.html

Читать статью на русском языке

Українська християнська поезія