Благовісник

Уміння жити в благополучні й у складні періоди

У Бога є мета, є великий план для нашого життя. І всі люди можуть стати частиною цього плану. Вона полягає в тому, що ми створені, щоб бути образом Бога й діяти в ім’я Боже, впливаючи на людей тією владою, яку Бог дав нам.

Але часто стається так, що ми стикаємося в житті зі складними обставинами й не знаємо, як діяти й куди вирушити. Можливо, хтось із нашої сім’ї чи наших друзів розчаровує нас, і нам здається, що ми все втратили у своєму житті. Ми мали мрію чи бажання і, не досягнувши цього, втратили бажання жити. Що робити, коли ти потрапив у складний період свого життя?

Такі періоди обов’язково трапляються в житті людей, навіть людей Божих, які мають серйозні стосунки з Господом. До того вони чітко знають суть свого життя з Богом, і раптом усе втрачає зміст — і вони відчувають, що немає сенсу бути віруючим. І в той момент актуальним для кожного з нас може стати приклад життя Йосипа, який ніби промовляє до нас: «Коли все, здається, втратило свій сенс, все одно будь вірним Господу».

З ним — Бог

Йосип потрапив у складну ситуацію. Він отримав відкриття від Бога, що його рідні, його сім’я поклоняться йому. І родина Йосипа не зрозуміла. Згодом брати продали його в рабство. Йосипа купив чиновник Потіфар, який займав досить високу посаду в Єгипті. І незабаром цей чоловік виявив, що цей раб відрізняється від інших рабів. Ні один з них не заслуговував довіри, не був кращим за інших, але про Йосипа сказано, що Потіфар побачив, що Господь був із ним і давав йому успіх у всьому, що той робив. Цей чоловік не знав Бога, але зумів визначити, що з цим рабом пробуває істинний Бог. Ти йому даєш підмітати — і він робить це краще від усіх інших. Якщо ти доручаєш йому охороняти, то він охороняє краще від решти. Ти вимагаєш від нього бути відповідальним та дисциплінованим — і він такий. Ти довіряєш йому виконати певне завдання — і він виконує його так, як ніхто інший. Завдяки цьому язичник, який не знає Бога, бачить Бога в цій людині. Він не просто каже, що ця людина успішна, а констатує: «З ним Бог! Цей раб особливий не тому, що він чимсь відрізняється від інших. Він особливий тим, що істинний Бог із ним». Це означає бути віруючим — бути простою людиною, яка служить особливому Богові; звичайною людиною, яка слухає незвичайного Бога.

Спробуємо перенести цю ситуацію в сучасний вимір. Ми не продані в рабство, але, йдучи на роботу чи навчання, потрапляємо в середовище невіруючих людей. Ми опиняємося в ситуаціях, у яких не хотіли б опинятися. Хотіли, наприклад, працювати викладачем, але опинилися на будівництві, бо не змогли знайти відповідної роботи. І питання тут полягає в тому, як ти поводишся на своєму робочому місці, серед невіруючих, як ти працюєш? Чи є ти в цьому вірним Богові?

Люди, які знають мету свого життя і знають, що повинні виявляти образ Божий, живуть не так, як живуть всі інші. Вони мають зовсім інше ставлення до навчання, до праці. Тому і в школі, і на робочому місці відрізняються від інших своєю старанністю та відповідальністю. Завдяки цьому невіруючі люди бачать, що з ними Бог.

На жаль, у наших церквах дуже багато людей не зрозуміли цієї істини. Тому якщо ти попросиш такого чоловіка забити цвях, то він його зігне. Якщо попросиш охороняти — він засне. Якщо він навчається — то не складе іспиту. І все, що він робить, виходить якось недоладно. Що зробити з такою породою віруючих? Час пробудитися! Ви повинні стати іншими! Ви повинні наслідувати приклад Йосипа, бо ви не маєте права бути безвідповідальними, слабкими, аморфними. Ви повинні показати відмінність, цим самим відділивши себе від світу, у якому ви перебуваєте, навіть якщо з вами чинять несправедливо.

Залишайся вірним у часи несправедливості

Дружина Потіфара несправедливо звинуватила Йосипа — і раб опиняється у в’язниці. Скоро і начальник тюрми також зауважив, що з усіх ув’язнених — із одним Бог. Він теж не знав Бога, але знав, що Він є з цією людиною. Віруючі люди займають особливу позицію навіть тоді, коли їм важко. Люди Божі попереду навіть тоді, коли проходять через важкі періоди у своєму житті. Люди Божі мають що сказати цьому світові навіть тоді, коли справи йдуть погано. Вони завжди голова, а не хвіст. І ти один із таких. Ти зрозумів та прийняв своє призначення в цьому світі — бути віруючим, вірним і виявити свою віру через власне життя.

Якщо ти християнин, ти повинен робити свою роботу бездоганно. На мою думку, кожен християнин до тридцяти років має досконало оволодіти своєю професією. Якщо ти копаєш траншеї, то до тридцяти років маєш копати їх краще від усіх. Якщо я забиваю цвяхи чи рубаю дрова, то маю стати таким спеціалістом, якого важко знайти серед інших людей. Та чомусь ми часто відділяємо своє повсякденне життя від нашої віри. Наша віра залишена для недільного служіння. А протягом тижня ми боремося за виживання, як язичники. Візьми Ісуса з собою в школу, на фабрику, на завод — туди, де ти заробляєш на життя, і будь головою, а не хвостом, будь першим, а не останнім. Шукай у своєму житті те, що необхідно змінити.

Слухай тих, хто поставлений над тобою

Часто до мене підходять молоді люди й запитують: «Як мені пізнати волю Божу для свого життя?» Я відповідаю: «Читай Біблію». Вони кажуть, що прочитали, але щодо власного життя не змогли визначитися. Тоді я кажу: «Слухай батьків». Після цих слів часто на мене спрямовується здивований погляд, мовляв, до чого тут батьки, я шукаю відповіді від Господа. Тоді я пояснюю: «Авторитет Божий у нашому житті передусім діє через батьків». Ти вчишся в школі — підпорядковуйся вимогам дирекції та вчителів. Ти працюєш — слухайся свого керівника. Ти водій — дотримуйся правил і з повагою стався до поліції. Воля Божа в нашому житті передається через наших прямих керівників, незалежно від того, віруючі чи невіруючі вони. Писання каже, що якщо ти слухаєш того, хто стоїть над тобою, то слухаєш Бога і шануєш Його авторитет.

Апостол Іван каже: «Як ти можеш стверджувати, що любиш Бога, Якого не бачиш, якщо не любиш людей, яких бачиш?» Так само якщо ти кажеш, що шануєш Бога, але не шануєш людей, якщо ти стверджуєш, що слухаєш Бога, але батьків не слухаєш, пастора не слухаєш, учителів не слухаєш, начальника не слухаєш, нехтуєш законами держави, то про яку пошану та слухняність можна говорити? Я можу впевнено стверджувати, що ти ніколи не зустрінешся з Богом і не почуєш від Нього прямої відповіді щодо власного покликання, поки не будеш слухати тих людей, яких Він посилає у твоє життя. Тобто — не слухаючись людей, ти не слухаєшся Бога.

Утікай від гріха

Історія складних періодів життя Йосипа вчить нас ще одному: коли тобі дуже важко в житті, коли тобі здається, що мрія твого життя приречена, залишайся моральною людиною. В аморальному світі, у світі спотвореному та деградованому, Йосип стикнувся з ситуацією аморальності. Біблія свідчить, що дружина господаря дому звернула увагу на Йосипа. Вона стала зваблювати його й спонукувати до інтимних стосунків із нею. Не забуваймо про те, що Йосип був рабом. І він міг би скористатися цим як шансом для поліпшення свого життя. Це було величезне випробування, але погляньте на поведінку цього раба. Вона може видатися недалекоглядною та наївною, але він втікає від чужої дружини, оскільки в його мисленні є стержень, який не похитнувся в цьому випробуванні. Він каже (ось яке мислення віруючої людини): «Як я можу вчинити таке велике зло і згрішити перед Господом?»

«Йосипе, чи ти не бачиш, що Бог тебе залишив? Хіба ти не бачиш, що сім’я продала тебе? Бог, Який обіцяв, що ти станеш кимось, допустив те, що ти став рабом у чужій країні, і більше нічого тобі не світить? Ти ж молодий, це шанс для твого життя! Спробуй жити, як усі. І коли ти в Єгипті — будь як єгиптянин», — такими могли б бути оправдання. Та Йосип сказав: «Ні, Бога я не зраджу! Бога я не залишу. Я не знаю, чому перебуваю тут, я не розумію, чому став рабом, чому брати зрадили й продали мене. Але від Бога я не відмовлюся. Я не проміняю Бога на аморальний вчинок».

Якщо ти не зберігаєш своєї чистоти, якщо ти не поєднуєш свою моральність із Богом і вірою в Нього, цей світ поставить тебе в безліч ситуацій, у яких ти не зможеш встояти. Тому я закликаю вас зберігати свій моральний статус. Господь цінує нашу чистоту. Твоя моральна чистота має набагато більше значення, ніж успіх у цьому світі. Твоя моральна чистота має набагато більше значення, ніж гроші, які ти можеш заробити, ніж вигода, яку ти можеш отримати. Ти залишаєшся з Богом, якщо зберігаєш себе чистим. Якщо ж ти відкидаєш моральність, то відкидаєш Бога.

Йосип втікав від жінки, яка хотіла звабити його. Так, це спричинило певні труднощі в його житті, але його чистота була збережена. Мало хто з віруючих людей хоче занечиститися. Вони не шукають гріха. Але багато з тих, кому не вдалося зберегти своєї чистоти, проводили надто багато часу з тим, з ким не слід було. Йосип прийняв рішення більше не спілкуватися з цією жінкою. Те ж саме повинні робити ми, пам’ятаючи, що диявол існує, і він не заспокоїться, поки не зведе тих, хто хоче йти за Богом. Тому не проводь часу з тим, з ким не слід його проводити, бо потрапиш в пастку, з якої буде дуже складно вибратися. Так, втікати соромно, але це мудро. Бог хоче, щоб ти залишився з Ним і належав Йому.

Будь із Богом у часи успіху

Після того, як Йосип успішно пройшов складний період свого життя, після того, як став першим номером як раб і першим номером як в’язень, його було приведено до фараона. Велика проблема виникла у фараона, і знайшлися такі люди, які донесли цареві, що в його країні є особлива людина, через яку прийде рішення цієї проблеми. І це раптове піднесення не спонукало Йосипа до гордості. Перше, що він зробив, поставши перед фараоном, — засвідчив йому та його оточенню про Бога. Він сказав: «Не я, а Бог — рішення вашої проблеми». Настав час, коли Єгипет від корони й до самого низу зміг почути, що є живий Бог!

Християни, які знають істинну мету, ради якої живуть, не втрачають можливості засвідчити про Бога, Який вирішує навіть найскладніші проблеми. Бог спасає нації, Він — надія народів. Йосип не думав, як можемо думати ми: «О, тільки б не дізналися, що я віруючий. Нарешті ж переді мною відчинилися двері до високого становища! Якщо дізнаються про мою причетність до віри, то можуть відмовити мені в цьому. Якщо дізнаються, що я віруючий, мене не будуть так цінувати, мені не будуть відповідно платити, не будуть поважати, не будуть слухати мене».

Та якщо ти хочеш жити з метою, хочеш виконати своє призначення в житті — свідчи про Ісуса. Якщо будеш благословенним, якщо в тебе все виходитиме — свідчи про Ісуса. Використовуй для цього різні можливості. Залежно від ситуації та особливостей характеру, розповідати людям про Бога можна у формі дискусії, глибокого аналізу Біблії або ж короткого свідчення про своє життя. Але, увага, історія вашого минулого, якою б надзвичайною й драматичною вона не була, не повинна бути яскравішою й драматичнішою, ніж твоє життя з Богом. Можна звіщати про Бога, запрошуючи людей в церкву, налагоджуючи тісні взаємостосунки з ними або ж служачи їм матеріально та духовно.

Тож чи у твоєму житті все погано, чи навпаки — все добре, не втрачай з-перед очей мети свого життя. Не забувай Бога, залишайся вірним Йому. Будь чистим перед Господом. Ти знаєш свої слабкі місця. Ти знаєш ті пропозиції диявола, перед якими можеш не встояти. Подумай, що ти робиш для того, щоб уникнути їх у своєму житті, щоб бути вірним Господу, тому що мета твого життя — відображати Бога, і Його авторитет у тобі повинен впливати на цей світ.

Дору КИРДЕЙ

"Благовісник", 1,2016