Благовісник

Ремесло відновлення

Кінцуґі — це японське мистецтво відновлення розбитих предметів. Розбитий на уламки предмет не викидається на звалище як такий, що втратив своє призначення, форму, образ, але відновлюється — дбайливо, ретельно, послідовно... Уламки знову з’єднуються, але їх пов’язує не клей, а золото! Саме золота суміш тримає воєдино те, що перетворилося на уламки, і дає їм нове життя, форму, образ та призначення у відновленому статусі.

У Біблії люди часто порівнюються з посудом, створеним Богом. Писання каже: «Ось як глина в руці гончаря, так в руці Моїй ви!» (Єр.18:6). У нашому світі накопичилася велика концентрація зла. Через це багато стресу, депресій, розлучень, сварок тощо. Через це люди розбиваються, наче посуд — як душевно, так і фізично — на багато маленьких шматочків. Буває, що склеїти самих себе не виходить. Часто такі люди перетворюються на наркоманів чи алкоголіків і стають нікому не потрібними в суспільстві.

Але Бог-Творець не викидає Своє творіння на сміттєзвалище, як таке, що втратило своє призначення. Навіть у стані гріха грішник не втратив Божого образу. Просто цей образ подібний до розбитого на безліч уламків дзеркала. Бог у них відбивається спотворено, слабко, але відбивається... У Христі цей розбитий образ Божий у людині відновлюється. Але замість золота, як у кінцуґі, з’єднання відбувається за допомогою пролитої на хресті крові Ісуса Христа. Тільки завдяки Йому, досконалому Образу Бога, і тільки в Ньому можливе відновлення цілісності людини як Божого образу. Він великий Майстер. Йому під силу відновити будь-яку посудину! Просто нам потрібно дозволити Йому це зробити.

Олег АБРАМОВ

Благовісник, 2,2023