Благовісник

Новини Церкви ХВЄ України

Американські військові капелани допоможуть українським церквам налагодити реабілітацію воїнів, які повернулися із зони АТО

Уперше про навчання українських капеланів із залученням американських експертів зайшла мова у жовтні 2014р, коли старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко відвідував США. І ось уже протягом тижня, з 4 по 11 грудня, в Україні працювала делегація з метою ознайомлення з проблемою та напрацювання плану подальших спільних дій.

Як зазначив на зустрічі із Правлінням ЦХВЄУ один з гостей – Скот Темпл, директор офісу по зв'язках з національними церквами Асамблей Божих США, найбільшого в Штатах п'ятидесятницького об'єднання - це перша ознайомча поїздка до України у рамках спільного проекту. Він передав вітання українським братам і сестрам від американських церков, та згадав, що вже вдруге знаходиться в Києві (вперше був на зорі християнського пробудження у травні 1991 року), а загалом у пострадянських країнах дев'ятий раз.

Скот Темпл повідомив, що серця американців, у тому числі і голови Всесвітніх Асамблей Божих Джорджа Вуда, стурбовані подіями в нашій державі. Нещодавно в США було знято документальні фільми про дві кризи, які сьогодні турбують світ: про поширення вірусу ебола в Африці, та конфлікт в Україну. Це відео разом із молитовним закликом було поширено у 30 000 церков Асамблей Божих по цілому світу.

«Цей приїзд має закласти основу для наступних кроків у співпраці, – говорить Скот Темпл. - Також, ми пропонуємо три види літератури, які тепер на стадії підготовки до друку. Це – невеликий буклет для солдатів «Бог дає надію», який можна роздавати в госпіталях. Брошура для тих, хто вже втратив надію, під робочою назвою «Я думав про самогубство», яка містить сім простих і практичних порад, як боротися із думками про суїцид. Написав її військовий капелан, який свого часу мав такі обставини, що спонукали до того, щоб покінчити з життям, але Бог дав йому сили знайти вихід. Третя книга - чотиритомник (в Україні вийде як двотомник) «Сила для битви на кожен день», що покриває приблизно півроку щоденних читань і роздумів для солдат».1008_5

Планується, що автор чотиритомника приїде до України в травні 2015 року, і разом із командою інших фахівців буде проводити навчання українських капеланів в сфері реабілітації ветеранів. А цього разу разом із Скотом Темплом в Україну приїхав доктор Луїс Роза, військовий капелан із 24 річним досвідом капеланського служіння в армії США (інтерв'ю з ним читайте незабаром на нашому сайті). Капелан відвідав деякі християнські реабілітаційні центри для алко- і наркозалежних, що нині працюють при церквах, і разом зі Скотом взяв участь у низці зустрічей та послужив словом у кількох церквах.

Михайло Паночко подякував гостям за молитви і бажання допомогти. «Україна переживає складні часи, у нас іде неоголошена війна, - говорить старший єпископ. - Наші церкви в окупованій зоні не мають можливості збиратися, сепаратисти забирають молитовні доми, нав'язують людям інші цінності. Деяких служителів закатували… Тому дякуємо вам за підтримку і готовність плакати з тими, хто плаче». За словами старшого єпископа, сьогодні в Україні є тисячі поранених і психологічно травмованих солдат. Держава, нажаль, не має достатньо центрів реабілітації для них (для неї це нові виклики), і тому роль церкви стати на допомогу постраждалим людям.

Проект ЦХВЄУ із залученням американських військових капеланів, поки що ноу-хау для України. В планах побудувати спеціалізований реабілітаційний центр для ветеранів АТО.