Благовісник

Новини Церкви ХВЄ України

Михайло Паночко: «Російські пастори уникають слова «агресія» щодо стосунків Росії та України»

18.04.2014. На запрошення глав євангельських церков Росії 9-11 квітня представники українських євангельських об'єднань відвідали Ізраїль (російська сторона відмовилась приїхати до України, і тому зустріч була організована на нейтральній території в Єрусалимі). Розповісти про хід та результати зустрічі ми попросили старшого єпископа ЦХВЄУ Михайла Паночка:

— Під час цієї зустрічі ми повідомили про те, що насправді відбувається в Україні, сподіваючись, що інформація з перших вуст зможе допомогти нашим російським братам більш об'єктивно орієнтувалися в ситуації. Однак, на жаль, наша позиція наштовхнулася на несприйняття, адже їх погляд сформований багато в чому через призму російських ЗМІ. Тому годі було чекати слів розуміння, адже брати воліли, щоб ми дивилися на події останніх місяців під їхнім кутом зору.

— Яку саме позицію вони висловили?

— Думаю, якби брати з Росії висловили свою позицію більш чітко, то у нас виникло би ще чимало запитань до них. Загалом намагалися не говорити про агресію Росії проти України. Склалося враження, що вони просто боялися слова «агресія», і не визнавали, що Росія пограбувала Україну, захопивши її територію. Мовляв, Крим — це «исконно русская земля», і що народ сам вирішив на «референдумі» увійти до складу РФ. Усі наші намагання показати ситуацію в іншому світлі були не сприйняті.

— Які подальші кроки ви плануєте робити?

— Російські пастори говорили про те, що ця зустріч тільки перший крок, а мають бути і наступні. Але ж переговори в такому форматі не дають жодного результату, то навіщо втрачати даремно час? Я не бачу в тому сенсу. Однак позитив Єрусалимської зустрічі в тому, що ми дізналися офіційну позицію наших братів у Росії, а з їхніх слів і про те, як думає переважна більшість віруючих щодо агресії Росії в Україні. Хоч насправді у наших сусідів загальна ситуація, в тому числі, й у ставленні до церкви, зараз ще складніша ніж в Україні, але вони не хочуть цього визнавати.

— Сподіваємося, це ж не позначиться на міжцерковних стосунках?

— Ніяких напружень у стосунках з братерствами Росії ми не маємо. Наша совість чиста, бо для Росії крім добра ми нічого не зробили. А що роблять російські політики для України, то Бог їм суддя. Ми не ображаємось на наших братів християн, але сумно, що вони навіть не можуть (чи не хочуть) подивитися на події об'єктивно. Не Україна забирає в Росії території, не вона шантажує і зводить наклепи у ЗМІ сусідню державу. На жаль, ми не відчули братерської солідарності від росіян, як відчули її від братів з Польщі, Німеччини, Швеції та багатьох інших країн Західної Європи і цілого світу.

— Це звучить парадоксально, адже більшість протестантських церков в Росії засновані саме українськими місіонерами.

— Так. Якщо взяти церкви християн віри євангельської, то приблизно 80% священнослужителів в них - українці. Так само й мільйони українців Росії не піднімаються на захист України. Думаю це тому, що українці це мирна нація, вони на чужій території не хочуть створювати проблеми для тієї держави, у якій живуть. Але це ще раз показує позитив, а не слабкість нашого народу. Українці є законослухняні, роботящі, вони будують, вкладають свій труд і енергію в розвиток Росії. Я вірю, що Бог вийде на поміч нашій державі уже в скорому часі заради молитов про Україну, що звершуються по цілому світові.

Читати: Протестантські очільники з України та Росії помолились в Ізраїлі за примирення своїх народів