Благовісник

Під керівництвом Святого Духа

«Та ви приймете силу, як Дух Святий злине на вас, і Моїми ви свідками будете в Єрусалимі, і в усій Юдеї та в Самарії, та аж до останнього краю землі» (Дiї.1:8).

Що дає нам можливість стати свідками Божими аж до останнього краю землі? Біблія дуже чітко визначає, що зробити це ми зможемо лише тоді, коли приймемо силу, як Дух Святий злине на нас. Якщо хтось асоціює Духа Святого просто з силою, то він помиляється. Дух Святий — Бог. Він Особистість. І нам потрібно вчитися вибудовувати взаємостосунки з Ним.

Дух Святий був поряд із Ісусом від самого Його народження й супроводжував Його аж до воскресіння. І Він підніс Його на Небеса. І перед тим, як був піднесений до Отця, Христос промовив Своїм учням слова, які мали особливе значення для них. Зазвичай, коли ми перебуваємо на зламі якихось подій, то найчастіше говоримо те, що насправді походить із глибини серця. І саме останні слова людини по-особливому запам’ятовуються. А останніми словами Христа на землі були слова про Святого Духа. Ісус говорив, що Його послідовники отримають особливу силу, коли на них злине Святий Дух. Він говорив про те, що дасть їм Утішителя.

Нині ми ті, хто вірить у хрещення та сповнення Святим Духом. Ми молимося й очікуємо цього. Але разом із цим дуже важливо для нас пильнувати за своїм життям. Якщо потрібно щось виправити, у чомусь покаятися, то зробімо це, щоб наші серця, які є храмом Святого Духа, були чистими й наповненими Ним, і ми могли виконати Своє призначення на цій землі.

Сила виконати призначення

Ми народилися на цій землі не просто для того, щоб певним чином провести тут свої дні. Ми народилися для того, щоб у тандемі з нашим Богом, Святим Духом, виконати певну працю. І ця праця стосується не лише місцевої громади, у якій ми перебуваємо — того осередку, де ми народилися й зростаємо духовно. Вона набагато ширша й сягає аж до краю землі. І без Духа Святого ми з цим впоратися не можемо.
Ви приймете силу, щоб рухатися до краю землі, лише тоді, коли на вас злине Дух Святий. Тому ви повинні прагнути хрещення Святим Духом, будувати стосунки з Ним, вчитися слухати Його й виконувати те, що Він каже.

Пригадайте учнів Ісусових після того, як їхнього Учителя схопили. Вони були налякані, ховалися за зачиненими дверима й не знали, що їм далі робити. Оскільки Наставника більше немає, то для чого їм бути разом? Але учні отримують останнє веління Христа: «…щоб вони не відходили з Єрусалиму, а чекали обітниці Отчої, що про неї казав…» (Дiї 1:4). Тож повірили в ці Ісусові слова й виявили послух, зібравшись разом і чекаючи їхнього виконання. І після сповнення силою згори вчорашні перелякані люди стали потужними проповідниками. Пригадайте лише полум’яну проповідь Петра про Ісуса Назарянина, Якого Бог воскресив із мертвих і Який є довгоочікуваним Месією. Ми бачимо тисячі людей, які приймають Ісуса у своє серце.

Звідки Петро взяв силу встати, так би мовити, на повний зріст, розуміючи, що середовище, де він перебуває, не перестало бути ворожим до нього? Це Дух Святий дав силу. Це Він змінив атмосферу сприйняття. Це Він дав Петрові ті слова, які були потрібні людям, щоб змогли щиро покаятися перед Богом.
І зрештою ця невелика група учнів зробила потужний вплив на світ — нині мільярди людей у світі є послідовниками Ісуса Христа. Це стало можливим тому, що Дух Святий злинув.

Не завдяки, а всупереч

Аналізуючи історію християнства, ми зауважуємо, що воно росло не завдяки, а всупереч тенденціям світу. Його гнали, його ненавиділи, знищували фізично. Переслідування були просто неймовірними. Але це не спиняло християнства, воно росло й розвивалося. Нині подібний його ріст ми бачимо в багатьох мусульманських країнах, де також немає сприятливих умов для цього. Але воно росте через надприродну дію Святого Духа.

Дух Святий хоче бути з нами завжди і скрізь. Він хоче нас наставляти, скеровувати. Але від нас самих, від того, як ми вибудовуємо взаємини з Ним, залежить те, як Він діятиме в нашому житті.

Дух Святий і місія

Дух Святий започаткував місію. І Він спрямовував і спрямовує тих чи інших людей виконувати її у різних місцях. Ось що про це сказано в Писанні: «Як служили ж вони Господеві та постили, прорік Святий Дух: Відділіть Варнаву та Савла для Мене на справу, до якої покликав Я їх!» (Дiї 13:2). Ці люди виконували на той час певну місію на тій землі, де вони жили, але Дух Святий кличе їх до виконання місії за межами тої землі. Після того апостол Павло звершив кілька місіонерських подорожей. Він ходив і проповідував по всьому Старому світу і насаджував церкви. А все тому, що одного разу Дух Святий проговорив до церкви в Антіохії, щоб та відділила двох людей для виконання справи, дорученої їм Богом.

Тому, якщо когось Дух Святий спонукує до служіння, не закривайте це в собі. Можливо, саме через вас Він хоче зробити велику працю, наприклад, відкрити ще одну церкву, започаткувати служіння милосердя, допомоги іншим людям. Можливо, саме через вас Бог хоче допомогти вашому сусідові, який нині перебуває в непростих обставинах. І Дух Святий спонукує вас, щоб ви підійшли до цієї людини й почали виконувати ту місію — справу, до якої Він покликав вас.

Дух Святий зазвичай ніжно спонукує. Він не буде робити цього насильно. Але коли ми маємо взаємини з Ним, то будемо розуміти цей поклик. Інколи Дух Святий звертається до нас, коли ми приходимо на зібрання й бачимо когось засмученим. Можливо, нам треба підійти до цієї людини й сказати декілька слів підтримки. Інколи цей поклик відбувається десь на вулиці — ти просто відчуваєш, як щось перевертається в серці, коли бачиш якусь людину.

Пригадую, якось я підійшов до магазину й побачив старшу людину, чистенько одягнену, інтелігентної зовнішності. Але я раптом відчув, що вона переживає сильний біль. Я підійшов, почав розмову. І ця людина, розплакавшись, запитала: «А чому ви звернули увагу саме на мене? Я справді дуже потребувала допомоги».

Коли ми за покликом Духа Святого починаємо ту місію, до якої Бог нас покликав, Він допомагатиме нам у виконанні цієї праці. Можуть бути навіть такі випадки, що спершу люди, закрившись, казатимуть, що їм не потрібна допомога. Але та єдина фраза, яку ви, будучи веденими Божим Духом, скажете їм, може стати тією фразою, яка змінить усе їхнє життя або принаймні змусить замислитися над ним. Тому не біймося йти за Святим Духом.

Місія, підтверджена чудесами

У церкві ми переживаємо Божу присутність і Його чудеса. Але найбільше чудес у своєму житті я бачив там, де проповідував невіруючим людям. Дух Святий зацікавлений у тому, щоб ми з вами, як носії Божої благодаті, виходили за межі стін домів молитви і стали носіями Божих чудес у світі — там, де ми живемо, де працюємо, навчаємося. Не бійтеся молитися за людей. Не бійтеся сказати їм слово надії, слово підтримки, слово настанови, що вестиме до покаяння. Звісно, це має бути мудро, з любов’ю, без тиску. Проте робімо це впевнено й відважно, бо Дух Святий — Той, Хто хоче підтверджувати нашу місію Своїми чудесами. І ми будемо бачити ті чудеса, які звершує Дух Святий, якщо будемо йти туди, де Він нас хоче бачити.

Пригадую, ми колись проповідували в містечку Калинівка, поблизу Вінниці. У залі, де проводилася євангелізація, було не дуже багато людей (думаю, не більше сотні). Але там ми багато молилися за людей. І під час молитви люди стали виходити й свідчити, що перестало боліти серце, стих біль у ногах. Таким чином Бог говорив до цих людей і підбадьорив нас. Ми побачили, що Він підтверджує місію Своїми чудесами.

Але щоби бачити в житті Божу дію, треба бути сповненими Святим Духом і постійно вибудовувати взаємини з Ним.

Як вибудовувати взаємини зі Святим Духом?

Тут не треба очікувати чогось містичного, потойбічного. Не треба шукати якоїсь інформації в інтернеті, бо, чесно кажучи, не завжди той духовний досвід, яким діляться християни, є біблійним досвідом.

Але в нас є Слово Боже й молитва. Ми віримо, що Слово Боже — це голос Божий до нас, а молитва — наш голос до Бога. І тут усе дуже просто. Ви читаєте: «І злине на вас Дух Святий…» і кажете Богові: «Господи, я хочу так само пережити те, щоб пережили апостоли». Це доволі прості поради, але саме на них будуються наші взаємини з Духом Божим. Він не вимагає чогось складного від нас, а просто хоче, щоб ми читали Його Слово не як звичайну книгу, а з роздумами, що це означає і як це втілити у своєму житті.

Коли ми читаємо Писання з відкритим розумом, то воно показує нашу недосконалість, десь навіть гріховність, десь страх чи надмірне хвилювання. І, побачивши проблему, ми маємо щиро поговорити про неї з Богом. І Він відповідатиме на цю щирість, бо такі взаємини Богові до вподоби.

Молитва — це не лише, коли ми відкриваємо Богові список власних потреб чи потреб інших людей. Це коли ми відкриваємо Себе перед Ним такими, які ми є, і просимо в Бога допомогти стати такими, якими Він нас бачить, і спрямувати туди, куди хоче Він.

І якщо Бог провадить нас у те чи інше місце, то Він буде поруч із нами й допомагатиме нам звершувати Його працю.

Божий захист у критичних ситуаціях

Слово Боже каже, що навіть у критичних ситуаціях Дух Святий буде з нами. «Коли ж видадуть вас і поведуть, не турбуйтеся заздалегідь, що вам говорити, а що дане вам буде тієї години, то те говоріть: бо не ви промовлятимете, але Дух Святий» (Мр.13:11).

Коли ми вибудовуємо взаємини зі Святим Духом, коли Слово Боже наповнює наше серце, настає дуже важливий момент — Дух Святий дає нам ідеї й відповіді, до яких ми самі не могли б додуматися.

Пригадую, коли я був юнаком, а то були ще часи атеїзму, мене не раз викликали на різні бесіди, щоб перевиховати. Коли я йшов туди, то хвилювався, бо було неприємно, що старші люди, утверджені у своїх атеїстичних переконаннях, так на мене тиснуть. Але, відповівши на кілька їхніх запитань, я відчував, як страх поступово минає і приходять такі слова, які були сильнішими за аргументи опонентів. Тому вони сердилися, перебивали мене й не давали продовжувати думки. Я вірю, що це Дух Святий давав мені, юнакові, ці слова, бо обіцяв, що в критичних ситуаціях, коли нам треба буде відстоювати свою віру, Він буде поруч.

У критичних ситуаціях Дух Святий може прийти у твоє серце з надзвичайним миром, і всі розгубляться, а ти — ні. У критичних ситуаціях Він може прийти з надзвичайним словом, і всі заніміють, не маючи що сказати, а ти говоритимеш. Бо матимеш послання від Нього. У критичних ситуаціях ти можеш і не знати людини, до якої тебе привів Бог, але Дух Святий може через тебе проговорити саме до неї, до її серця та її потреби.

Тому взаємини зі Святим Духом дуже важливі для кожного християнина. Під Його керівництвом життя унікальне. І навіть коли ми проходимо долиною смертної темряви, то маємо надприродний мир у серці й надзвичайну підтримку від Свого Утішителя. Людські слова для підбадьорення чи співчуття не здатні повністю загоїти людських ран. Рани загоює Святий Дух. Будуймо взаємини з Ним.

Анатолій КОЗАЧОК, старший єпископ УЦХВЄ

Благовісник, 2,2024